Нова Зеландия се подготвя за значително облекчаване на Covid ограниченията, което премиерката Джасинда Ардърн нарече „ново начало за страната“, предаде Би Би Си. Важните промени включват прекратяване на изискването за носене на маска навън и облекчаване на задължителната ваксинация за работа в някои сектори.

Нова Зеландия бе въвела едни от най-строгите рестрикции за борба с коронавируса. Но недоволство от мерките доведе до окупация на парламента от страна на демонстранти, като в един момент се стигна и до сблъсъци с органите на реда.

Един от основните поводи за гнева на протестиращите бе именно изискването за задължителна ваксинация. Проучвания на общественото мнение показаха и увеличаващо се разочарование от правителството на Ардърн.

Според новите правила, които влизат в сила от 4 април, две дози ваксина срещу Covid-19 вече няма да бъдат задължителни за работещите в сферата на образованието, в полицията и в силите за отбрана.

Изискването обаче остава за служители в здравеопазването, грижа за възрастни, затвори и гранична охрана. От петък отпада и ограничението за струпване на 100 души на открито. Това ще позволи да се възобновят някои концерти и големи спортни събития като маратони. Ограничението от 100 души на закрито ще бъде увеличено на 200 души, а по-късно може да бъде премахнато напълно.

Остава в сила изискването за носене на маски в много затворени помещения, включително в магазините, в обществения транспорт, а за децата на възраст над 8 години - и в училищните класни стаи.