В германския град Щутгарт започва процесът срещу 11 заподозрени членове на крайнодясна "терористична" група Gruppe S.  Заподозрените на възраст между 32 и 61 години бяха арестувани през февруари миналата година.

Прокурорите казват, че 11-те мъже, всички германци, са били членове на Група S (Gruppe S), която е планирала нападения срещу мигранти, мюсюлмани и политици, с цел да предизвика гражданска война. Дванадесетият мъж, бивш полицай, е обвинен, че е предлагал материална подкрепа на групата. Той също е подсъдим. Един от групата все още е на свобода и се съди задочно.

В какво са обвинени мъжете?

Мъжете в Gruppe S възнамеряват да „разклатят и в крайна сметка да свалят държавния и социален ред“ в Германия, се казва в обвинението. Werner S, предполагаемият ръководител на групата, организирал първоначална среща през септември 2019 г. През следващите няколко месеца други се присъединили и поддържали връзка чрез мобилни устройства и интернет чат.

Според досиетата за разследването, предадени от германската обществена телевизия ZDF и вестник Stuttgarter Nachrichten, Werner S планира да придобие автомат Калашников с 2000 патрона, автомат Uzi и ръчни гранати. Твърди се, че групата вече е имала 27 нелицензирани оръжия, предимно пистолети.

„Ако обвиняемите бяха в състояние да извършат планираните терористични актове, тук щяхме да работим с брутална и масивна машина за убиване“, каза Ралф Михелфелдер, главен криминален следовател за провинция Баден-Вюртемберг.

Германските медии съобщават, че властите са били предупредени за дейността на групата през есента на 2019 г. от информатор, който сега е главен свидетел, под строга полицейска защита. През февруари 2020 г. полицията арестува 13 мъже от пет германски провинции. По-късно един починал в следствения арест.

Повечето от членовете на групата принадлежат и към други крайнодесни групи, включително Bruderschaft Deutschland (Немско братство), съобщава германската телевизия ARD.

Торстен У, който е обвинен в подкрепа на групата, е работил за полицията в провинция Северен Рейн-Вестфалия и е твърдял, че е предложил 5000 евро за закупуване на оръжия за нападенията.