Безпрецедентни по своя размах военни маневри започнаха британските кралски военноморски сили и войски на НАТО край бреговете на Шотландия. Това са най-мащабните за всички времена военноморски учения Joint Warrior, в които са задействани 55 кораба, 70 въздушни съда и 13 000 моряци, войници и летци от 14 държави, съобщава The Telegraph.От британското министерство на отбраната уверяват, че маневрите не са предизвикани от поведението на някоя конкретна държава, но командването на НАТО потвърди, че те трябва да демонстрират военната мощ на Алианса, за да успокоят съседите на Русия, опасяващи се агресия от нейна страна, пише изданието.

Ученията започват през уикенда и ще продължат две седмици. Една от задачите е залавянето на подводница на условен противник. Изданието припомня, че миналата година британските военни поискаха помощ от патрулни самолети на НАТО, след като са засекли край шотландското крайбрежие предполагаема руска подводница. Няколкоседмичното издирване във водите край Шотландия обаче не се увенча с успех.

Подобни маневри се провеждат два пъти в годината, но за пръв път ще бъдат толкова мащабни и продължителни, отбелязва британският вестник.

ОЩЕ НОВИНИ - ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg