8 души са загинали,а 24 са ранени при ракетния обстрел в Киев. Още от сутринта в украинската столица кънтят взривове, като е само ден, след като руският президент обвини Украйна за терористично нападение срещу Кримския мост.

Съобщава се и за избухнал пожар в ТЕЦ, а според първоначалната информация до момента са пуснати 75 ракети, като взривове има и в други големи украински градове. В тези райони има и проблем с интернета, което затруднява и предаването на актуална информация.

В столицата не спират предупредителните сирени за очаквани нови. Първите експлозии в столицата на Украйна са се чули малко след 08.00 часа местно време, а след 09.00 часа световните агенции съобщиха за нови взривове. Много линейки са се насочили към мястото на експлозиите, съобщава Франс прес.

Според кмета на града Витали Кличко е засегната критична инфраструктура.

Видеокадри от украинската столица показват, че ударите, нанесени по града тази сутрин, са поразили мост. На други  се вижда, че някои от ракетите са паднали до детски площадки. При първоначалните удари в Шевченковския район са засегнати сградите на два музея и филхармонията, съобщи културният министър на Украйна.

"Опитват се да ни заличат от лицето на земята", заяви украинският президент Володимир Зеленски, който е потвърдил и информацията за загинали и ранени при ударите срещу Киев и други градове.

Външният министър Дмитро Кулеба определи  Путин като терорист, а началникът на президентския кабинет Андрий Ермак заяви, че страхливите удари срещу детски площадки показват, че -цитирам "руският въпрос трябва да се разреши със сила".

Ройтерс цитира по-рано кмета на града Витали Кличко, според когото е имало няколко експлозии в централния Шевченковски район. В него се намират много от туристическите забележителности на украинската столица, сградите на киевски университети, както и голям брой театри, музеи, кина, барове и паркове.

"Столицата е атакувана от руски терористи! Ракетите поразиха обекти в центъра на града (в квартал Шевченковски) и в квартал Соломянски. Сирените за въздушна атака се включват и следователно заплахата продължава“, написа кметът Виталий Кличко в социалните медии. "Централните улици на Киев са блокирани от служители на реда, спасителните служби работят", посочи още той.

Според съветник на украинското вътрешно министерство, цитиран от УНИАН, спасители вече работят в района на един от ударите в столицата.

Това са първите удари срещу Киев от месеци насам, които са и по централни от ударите по-рано през войната, коментира кореспондента на Би Би Си.

Съобщава се също така за експлозии в сутрешния час пик и в Лвов, Тернопол и Житомир в западната част на Украйна и в Днепър в централна Украйна, предава Ройтерс.

Те идват ден след като руският президент Владимир Путин определи като украински терористичен акт експлозията, повредила моста, свързващ анексирания поулостров Крим с територията на Руската федерация.

С указ президентът на Украйна Володимир Зеленски разпореди всеки ден в 09.00 часа местно време да се почита паметта на загиналите в конфликта с Русия с общонационално едноминутно мълчание.

По информация на "Укринформ", минутата мълчание ще се провежда и в учебните заведения, както и в задграничните дипломатически мисии според местното време там.

Съобщава се и за ожесточени боеве в района на Бахмут.  Градът е на главен път, свързващ градовете Славянск и Краматорск в индустриалния регион Донбас, който Москва все още не е превзела напълно. Поемането на контрола над Бахмут дава възможност за по-широки действия, през него минават магистралите Харков - Ростов и Донецк - Киев.