Къде е министърът на отбраната на Русия? Все повече агенции задават този въпрос, след като Сергей Шойгу отсъства от публичното пространство повече от 20 дни, въпреки войната в Украйна. 

На 11 март Министерството на отбраната публикува видео, в което Шойгу посещава Централната военна клинична болница Мандрик и връчва държавни награди на военните, участвали в „специалната операция“.

На 18 март той беше споменат на сайта на Кремъл в съобщение, което Путин обсъди със Съвета за сигурност „хода на специална операция в Украйна“. Видео и снимки от срещата не бяха публикувани.

В същия ден Канал 1 излъчи материал за връчването на награда на Шойгу. Беше посочено, че това се случва „днес“ - но кадрите съвпадаха с видеото на сайта на Министерството на отбраната на 11 март.

От полезрението е изчезнал и началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов. За последно на 12 март ТАСС публикува новината, че Герасимов е провел разговори с турския си колега.

А предвид обстоятелствата би било нормално да са на първа линия. 

Разследващият журналист Роман Цимбалюк твърди, че Шойгу е отстранил генерал-лейтенант Владислав Ершов от поста командир на 6-та армия на руските въоръжени сили. Според него причината са обвиненията за катастрофални загуби на личен състав в Украйна.

"Загубите на личния състав на 6-а комбинирана армия възлизат на повече от 2000 войници, от които около 180 са наборници. В момента генерал Ершов е под домашен арест и се разследва", съобщава журналистът в профила си във фейсбук.

Цимбалюк често публикува вътрешна информация за руските въоръжени сили. До момента новината за разжалването на генерал Ершов не е потвърдена от правителствени източници в Москва.