През 1954 г. странен и доста загадъчен инцидент се случил на летището в Токио. Мъж на средна възраст, облечен с дрехи, присъщи за европейските страни, се доближил до мястото за чек-ин и дал на служителката на летището своя паспорт. Документът изглеждал като истински.

Единственият проблем бил, че пътникът идвал от Туред - страна, която не съществува.

Държавата си имала всичко - столица, химн… географски координати. Мистериозният мъж дори я показал на картата. Оказало се, че става въпрос за планинският регион между границите на Франция и Испания, точно където се намира Андора. Единственият проблем - мистериозният пътник не говорил за малкото княжество.

Мъжът говорил на френски. Опитал се да убеди служителите на летището, че подобна страна не съществува. На това място се намирала неговата родина - Туред - държава с хилядолетна история, разказва документална поредица в Netflix.

Любопитното било, че документът му за самоличност съдържал печати от различни държави. Мистериозният "туредец" пътувал до Япония в миналото. Как е преминал паспортен контрол, ако държавата, от която идва, изобщо не съществува?

Властите имали едно единствено логично обяснение - мъжът бил шпионин. Затова започнали продължителни разпити - кой е в действителност, за кого работи, какво иска…

Туредецът започнал да става раздразнителен. Това било третото му пътуване до Япония за годината. През последните пет години често пътувал до Страната на изгряващото слънце - все по бизнес, говорил добре езика. Не разбирал какво се случва, не знаел на какво се дължи цялата тази суматоха, всичкото това забавяне. Компанията, за която твърдял, че работи обаче, също не съществувала. Хотелът, в който твърдял, че е отседнал - също.

Мъжът се изморил от всички тези въпроси. Настоял да говори с правителствени служители, с които да изгладят очевидното недоразумение. Властите на летището не можели вечно да го държат в онази стая на терминала и затова бил преместен от властите в хотел. На входната врата застанали двама полицаи, които зорко да пазят мистериозният мъж. Нямало как да напусне стаята.

На сутринта властите открили, че "туредецът" се е изпарил. От него нямало никаква следа, а въпросите започнали да се нижат като на броеница: Как изобщо е напуснал хотела, кога.. И най-важното - Къде е в момента?

Загадката се заплела още повече, след като служителите на реда разбрали, че всичките му документите липсват. Имало една важна подробност - шофьорската и чековата му книжка били в запечатана стая на летището.

Самоличността му остава мистерия и до днес. Никой не знае кой е мистеризоният мъж от Туред или къде е отишъл.

Феновете на конспирациите получават храна за размисъл. Някои смятат, че мъжът от Туред е поредното доказателство за съществуването на паралелни измерения. Според тях мистериозният пътник без да иска е скочил от едно измерение в друго през 1954 г. и после някак е успял да се върне обратно в своето място и време на съществуване.