Кметът на Мариупол Вадим Бойченко каза, че градът му е "в ръцете на окупаторите" след седмици на обсада от руски сили, които изравниха града със земята, причинявайки неизвестен брой цивилни жертви и принуждавайки стотици хиляди да напуснат домовете си, предаде Си Ен Ен.

Бойченко призова за пълна евакуация на останалото население на Мариупол. В мирните времена градът на брега на Азовско море имаше над 400 000 жители.

Кметът на Мариупол: Градът трябва да бъде напълно евакуиранТой каза, че мястото е на ръба на хуманитарна катастрофа

Според международни медии не е ясно дали битките в града продължават и в този момент.Властите в Мариупол твърдят, че към 28 март от руските бомбардировки са загинали близо 5000 жители, включително 210 деца. 

Украинските власти твърдят, че руските сили са попречили на хуманитарни конвои да се приближат или да напуснат безопасно града.

Проруски сепаратистки лидер каза в неделя, че около 1 700 жители на Мариупол се „евакуират“ всеки ден от града и околностите му, но украинските власти казаха, че руснаците всъщност извършват това, което описват като насилствено депортиране на хиляди в Русия.

Припомня се, че вчера в интервю за руски журналисти Зеленски заяви, че Украйна държи част от града под свой контрол.