Москва е готова да разгледа различни места за руско-украински преговори, включително Белград, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров.

Отговаряйки на въпрос може ли Белград да стане място за преговори между руската и украинската делегации, Лавров каза, че сега е постигната договореност за среща в Истанбул, което "отразява онази географска точка, по отношение на която съвпадаха възможностите и на едната, и на другата страна.“

Готови сме да разгледаме и други места, включително Белград, посочи руският външен министър.

Лавров подчерта, че Москва наблюдава какъв натиск оказва ЕС върху балканските страни, за да ги въвлече в антируските санкции.

"Свидетели сме на безпрецедентен натиск в рамките на обща кампания, която някои западни политици наричат тотална война срещу Русия, в която всички средства са добри", каза той.

По думите му този натиск не е започнал сега.

През последните десетина години ЕС, в рамките на отношенията си със страните, които искат да се присъединят към общността, започва да иска те да се присъединят към всичките му външнополитически инициативи, а външнополитическите инициативи на ЕС напоследък имат все по антируски характер, коментира Лавров пред сръбски журналисти в Москва.

По думите му Западът се стреми да превърне Сърбия в инструмент на своята политика.

Според Лавров Русия никога не налага нищо насила, но Западът се опитва да наложи своята линия на Сърбия, своите интереси със сила.

Той каза, че Западът си поставя за цел да пречи на развитието на Русия, чрез въвеждане на санкции, затова винаги ще намира повод за прилагането им.

Според него това няма нищо общо с процесите на интеграция, с влизането в единното икономическо пространство, с върховенството на закона или други критерии за присъединяване към ЕС. Според Лавров става дума за идеологически подход, целящ натиск върху Русия. Той добави, че Москва вижда какъв натиск се оказва на балканските страни, включително Сърбия, за присъединяване към новите санкции, обхващащи всички сфери - от икономика и политика до култура и хуманитарна сфера.

Руският външен министър подчерта, че Москва си сътрудничи с много страни в света и не може да става дума за каквато и да е изолация.

Руският външен министър подчерта, че Русия дълбоко уважава сръбския народ, неговата привързаност към традициите, историята и историческите приятели.

Лавров коментира също така, че Косово подкрепя Киев, за да бъде признато, а Прищина иска да се възползва от ситуацията и да се позиционира като "едва ли не главен съюзник на САЩ и НАТО на Балканите."

Руският външен министър каза още, че руската и сръбската корпорации, които са съсобственици на петролната компания „Нафтна индустрия Сърбие“ ще могат да намерят взаимноприемливо решение, което ще позволи да се избегнат санкциите на ЕС.