Русия би използвала ядрени оръжия само когато е застрашено съществуването на страната - а не в резултат на продължаващата война в Украйна, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред американската телевизия PBS.

"Какъвто и да е резултат от операцията (в Украйна), разбира се, не може да бъде причина за използване на ядрено оръжие", каза Песков. "Имаме концепция за сигурност, която много ясно гласи, че само когато има заплаха за съществуването на държавата, в нашата страна, можем да използваме и реално ще използваме ядрени оръжия, за да премахнем заплахата за съществуването на нашата страна."

На въпрос за коментарите на президента на САЩ Джо Байдън, който нарича Владимир Путин "касапин" и заявява, че руският президент не трябва повече да остава на власт, Песков каза, че "това е доста тревожно".

"Това е лична обида", каза Песков. "Разбира се, това е напълно неприемливо. Не президентът на Съединените щати трябва да решава кой ще бъде и кой е президент на Руската федерация.

Припомняме, че в последствие от Белия дом уточниха, че това не означава, че САЩ искат да свалят от власт руския президент, но самият Байдън пред CNN потвърди позицията си, че Владимир Путин не бива да остава на власт. Той поясни, че думите му са израз на моралното му възмущение, а не на промяна в политиката на Белия дом - САЩ нямат намерение да предприемат действия за свалянето на Путин.

В същото интервю Песков отрече руските сили умишлено да са атакували цивилни в Украйна - въпреки че украинските сили, журналисти и бежанци, бягащи от страната, описват брутални бомбардировки, поразяващи цивилна инфраструктура, включително домове, училища, болници и др.

"Те (руските военни-бел.ред.) не обстрелват къщи. Те не обстрелват апартаменти. Те не обстрелват граждански обекти", каза Песков. "Те само обстрелват и се целят само във военна инфраструктура."