Русия наблюдава с голяма загриженост решението на Съединените щати да поставят 8500 войници в бойна готовност, за да бъдат готови да се разположат в Европа в случай на ескалация на кризата в Украйна. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той обвини Вашингтон, че подклажда напрежението около Украйна, повтаряйки линията на Москва, че кризата е предизвикана от действията на САЩ и НАТО, а не от съсредоточаването на десетки хиляди руски войници близо до украинската граница.

Западните държави пък обвиняват Русия, която нахлу в Украйна през 2014 г. че планира нова атака. Москва отрича подобен план, но посочва, че може да предприеме неуточнени военни действия, освен ако не бъдат изпълнени исканията, включително обещанието на НАТО никога да не приема Киев в алианса.

НАТО заяви в понеделник, че поставя силите си в готовност и подсилва Източна Европа с повече кораби и бойни самолети. Русия заклейми тези ходове като "западна истерия".

Днес Песков каза, че президентът Владимир Путин ще разговаря тази седмица с френския си колега Еманюел Макрон, който също така планира да разговаря с украинския президент Владимир Зеленски.

През тази седмица Русия очаква писмен отговор от страна на САЩ на предоставения от Москва списък с искания за сигурност, някои от които Вашингтон вече отхвърли.

Дмитрий Песков отбеляза, че тревогата на руската страна относно американските войски не е повлияла на преговорите, тъй като настоящата фаза на преговорите е приключила.