Украйна е суверенна държава, която може да има свои вътрешни процедури, но има и преговори, които Москва би искала да са по-смислени. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Коментарът му е по повод изявлението на украинския президент Володимир Зеленски за провеждане на национален референдум в страната за статута на Донецката и Луганската народна република и Крим.

По-рано днес Зеленски обяви, че окончателният въпрос за компромисите в преговорите с Русия относно гаранции за сигурност и за ДНР, ЛНР и Крим трябва да бъде решен от украинците на референдум.

"Украйна е суверенна държава и трябва да има някои вътрешни държавни процедури. Но освен това остават и онези въпроси, които са на масата за преговори на двете делегации. Не мога да се намесвам в детайлите. Убедени сме, че в момента, в който ги оповестим, това може само да навреди на преговорния процес, който вече върви много по-бавно и по-малко смислено, отколкото бихме искали", отбеляза Песков пред репортери в отговор на въпрос как Кремъл ще реагира на подобна перспектива.

"Нашият преговарящ екип има пълни правомощия, има необходимата експертиза, има необходимата политическа воля на държавния глава. На ред са нашите украински колеги", заяви той.