Британската кралица Елизабет II днес навършва 95 години, но тази година, за първи път от 75 години, тя ще отпразнува рождения си ден без съпруга си принц Филип, който наскоро почина.

Също така, за втора поредна година, нейният рожден ден ще премине без традиционния военен парад, поради пандемията. Кралицата ще отпразнува този рожден ден в присъствието на малък брой членове на семейството и традиционният портрет на кралското семейство няма да бъде публикуван.

Няма да се състои и тържеството "Trooping the Color", което официално празнува рождения ден на британските владетели от 1748 година.

Както е известно, през следващите седмици кралицата също няма да изпълнява кралски задължения, въпреки че работи от вкъщи и лично отговаря на съобщения от световни лидери, които са изразили съболезнования за смъртта на принц Филип.

Бракът й с гръцкия принц Филип не беше приет добре в Бъкингамския дворец, а майка й и баба бяха най-големите противници на сватбата. Малко след сватбата Елизабет и Филип се преместиха в Малта, където бе ситуиран Филип.

Коронацията на Елизабет II е най-популярното събитие на 20-ти век, като повече от 100 милиона души слушаха радиопредаването и 27 милиона го гледаха по телевизията на Би Би Си.