През 2013 година севернокорейският лидер Ким Чен Ун екзекутира своя чичо и ментор Янг Сон Тек, обвинявайки го в предателство и корупция и узакони своето владичество в кралството. Кървавите борби за власт не са нещо ново за ядрено-въоръжената държава, а ако информациите, че Ким е на смъртно легло или че вече нее между живите се окажат верни, явно отново ще станем свидетели на такива. Усилено се говори, че лидерът е във вегетативно състояние след сърдечни проблеми. Той пропусна събитието на 15 април по повод 108-годишнината от рождения ден на неговия дядо и основател на Сверна Корея - Ким Ир Сен. Ким не е пропускал това събитие, откакто през 2011 година почина баща му Ким Чен Ир. Ако лидерът си отиде, експертите прогнозират масивни политически сътресения в страната, както и надигане на недоволството на масите в раздираната от бедност държава, пише The Week.

Ким е владетел от трето поколение на Северна Корея и около него е изграден силен клут към личността, както беше и с дядо му и баща му. Той обаче не е оставил план за действие в случай на негова кончина или невъзможност да управлява.

КОЙ ЩЕ ГО НАСЛЕДИ?

По-малката му сестра Ким Йн Йон е най-вероятнтият кандидат да влезе в обувките на брат си. Според експерти обаче е възможно и колективно управление, което да сложи край на семейното владичество. Страната е патриархална, така че не е ясно как ще приеме жена за върховен лидер. Ким Йо Йон е около 30-годишна и вече участва в управлението на страната и е член на мощното Политбюро. С брат й са учили в Берн, Швейцария, като квартирата им е разполагала с личен персонал и е била пазена от бодигардове. Според Форбс е посещавала уроци по балет. Прикова вниманието през 2018 година, когато в историческото спортно обединение на двете Кореи се срещна с президента на Южна Корея на зимната олимпиада в Пьончан. В последните години Ким придружаваше брат си по най-важните събития, включително и на срещите му с американския президент Доналд Тръмп и други държавни лидери. Това накара много хора да предположат, че тя е официалният номер 2 в държавата.

Другият вариант от семейното обкръжение на Ким е 65-годишният половин брат на Ким Чн Ир - Ким Пьонг Ир, който през ноември се е завърнал у дома след като е прекарал десетилетия в Европа в ролята си на дипломат. Възрастта му го прави вероятен лидер на едно колективно управление, но опасността от нестабилност в страната едва ли ще направи възможно такова управление.