Украинските сили си върнаха контрола над Ирпин, предградие на Киев, коментира кметът на града във видео в понеделник, съобщава "Аксиос".

Ирпин бе един от множеството градове на запад от столицата, в които имаше тежки битки, докато руските войски се опитваха да настъпят към Киев в първите дни на инвазията.

"Днес Ирпин е освободен", каза във видеото кметът на Ирпин Александър Маркушин. Но Маркушин предупреди цивилните, че все още е твърде опасно да се връщат и че остава възможността за подновяване на руски атаки.

Маркушин каза, че украинските сили ще "продължат да освобождават" близките градове Буча, Хостомел и Ворзел, според NBC News.

"Разбираме, че ще има още атаки срещу нашия град и смело ще го защитаваме", каза той, преди да завърши: "Ирпин е Украйна. Слава на Украйна! Слава на героите".

Високопоставен служител на отбраната на САЩ каза в понеделник, че Пентагонът не може независимо да провери твърденията на кмета за Ирпин.

Новината идва, когато инвазията на Русия в Украйна навлиза в безизходица, като руските сили близо до Киев наскоро бяха изтласкани и се появяват признаци за украинска контраофанзива.

Миналата седмица украински власти заявиха, че успешно са прогонили руските сили от стратегически важния град Макарив, на около 30 мили западно от Киев.