Китай се бори с нова вълна от COVID-19. Засегнати са региони из цялата страна. Една от най-северните провинции – Дзилин с население около 24 млн., и един от най-южните градове - производственият център Шънджън с население около 12.5 млн., са е режим на локдаун. Това съобщи Асен Велинов, един от българите, живеещи там.

Той обяснява, че финансовият и бизнес център на Китай и градът с най-многобройно население – Шанхай, не е в локдаун. Властите обаче налагат различни локални ограничения и масово тестване поне по два пъти в рамките на 48 часа. Учениците в Шанхай са преминали към онлайн обучение, много от университетските кампуси са затворени.

Във вторник Китай отчете 5280 нови инфекции, а в сряда -  3054. Шанхай отчита около 643 активни случая. “Вносните” случаи се отчитат отделно и всички пристигащи в Китай подлежат на 14-дневна карантина.

Преди няколко дни бе обявено, че случаите в Шанхай са в резултат от пропуски в спазване на протокола в един от хотелите за централизирана карантина на новопристигнали от чужбина, отбелязва Велинов.

За много области в континентален Китай това са първите ограничения от март 2020 насам. През последните две години мерки като задължително носене на маски и представяне на различни зелени дигитални кодове (напр. за липса на близък контакт със заразен и за посетените през последните две седмици населени места) за достъп до обществени места станаха рутинна част от живота. Изискването за негативен COVID-19 тест за пътуване по време на пикови периоди като Китайската Нова Година или между рискови региони също се приемаше без негативни коментари или съпротива.

Няколко случая на локализирани огнища доведоха до локдауни - както този в Си’ан в началото на тази година, но общият брой случаи и мащабът на настоящите мерки са съизмерими с тези в самото начало на пандемията. Няколко кметове, партийни секретари  бяха уволнени или наказани за несправяне с отделни огнища на COVID-19, казва Велинов.

От началото на 2021 Китай проведе мащабна ваксинационна кампания. Официалните данни са за 3.2 млрд. поставени дози при население около 1.4 млрд. Използват се ексклузивно китайски ваксини.

Към 17 март активните случаи са около 14 850 според worldometers.info. Само 16 от тях са обявени за сериозни или критични. Не са отчетени нови смъртни случаи. За цялата пандемия континентален Китай е отчел 123 773 заразени и 4636 смъртни случая.

Хонконг трудно успява да се справи с новата вълна в последните седмици - в началото на март по около 50 хил. нови случая на ден и значителна смъртност сред по-възрастното население. Властите обявиха, че нямат капацитета на континентален Китай за осъществяване на локдауни и масови тестове. Един от аспектите на борбата с COVID-19 в Хонконг тази година беше евтаназията на около 2000 хамстера.

Ситуацията в Хонконг вероятно е допълнителна причина Китай да не отпуска повече мерките в момента и да продължава да се придържа към “динамична” стратегия за нулеви нива на COVID-19.

Затворените за 48-часови тестове комплекси и квартали са поставени в подобен на олимпийския режим “затворен мениджмънт” - ограничава се напускането им, спазват се протоколи за дезинфекция и контрол на външните доставки. След провеждането на два етапа на тестове, в зависимост от резултатите, се взема решение за следващите стъпки - допълнителни тестове, “отваряне” на вратите или затваряне на комплекса, квартала или отделни сгради за още седем, 12 или повече дни и провеждане на регулярни тестове. При наличието на положителни резултати, леките, асимптоматичните и техните контакти се поставят под карантина. Тази стратегия замени предишната всички с положителен тест да бъдат транспортирани в болнични заведения.

За достъп до обществени места и офис сгради, а според някои разпоредби - до определени квартали и комплекси, е нужно да се покажат релевантните здравни кодове и негативен резултат от тест, направен преди не повече от 48 часа. Маските са задължителни, проверява се и телесната температура. Някои комплекси добавят и “ниско технологично” решение, за да улеснят жителите си - стикери или хартиени пропуски за достъп.

Масовото тестване в Шанхай доведе до временни технически проблеми с платформата за тестване, което се отрази и на регистрацията, и на получаването на резултатите, разказва българинът.

В повечето региони на страната масовото тестване е във формат 10:1, т.е. десет проби се поставят в една епруветка с реактив и само ако в съответната проба има наличие на вирус, десетимата в нея се тестват индивидуално. Това позволява сравнително бързо масово тестване на цели градове. Голяма част от организацията се извършва от доброволци.

Наскоро проведените Зимни олимпийски игри бяха пример за затворена система, какъвто модел се прилага на местно ниво, с различни нива на строгост. В отделни комплекси нивата на “свобода” варират - в някои се допускат доставки и разходки в рамките на комплекса, в други – не. В някои се позволява един член от всяко домакинство да излиза на пазар веднъж на два дни, в други мениджмънтът организира доставки на хранителни продукти.

Мерките са решителни и мащабни, а често и внезапни - в социалните мрежи се споделят примери за неприятни или смешни ситуации - хора, които при неочаквано затваряне на комплекс или сграда се озовават сами в ново закупени, празни жилища. Гости, доставчици, работници и техници, които не могат да си тръгнат за дни или дори седмици. Затварянето на офис сгради миналата седмица пък доведе до неприятната ситуация работещите в тях да трябва да останат в офисите си за 48 часа – и до несигурност дали това няма да се случи отново – и съответно някои компании да преминат на дистанционна работа, а пък други да препоръчат на работниците си да приготвят чанта с дрехи и тоалетни принадлежности в случай на такъв локдаун. Подобен тип ситуация имаше и в шанхайския Дисниленд преди няколко месеца – 33 хил. посетители се намериха под няколкочасов локдун в парка, докато не бяха тествани заради положителен тест на посетител от предишния ден.

Предстоят няколко критични седмици за справянето с тази вълна на пандемията - както и да стане ясно дали обявеният от китайските власти за по-добър от “западния” китайски принцип на нулева толерантност към вируса е приложим към по-заразния, но по-леко протичащ Омикрон, и доколко този метод е приемлив за населението повече от две години след началото на пандемията, обобщава Асен Велинов.