Гръцките власти обявиха извънредно положение на Халкидики след силната буря, която удари снощи полуострова. Както съобщихме, шестима души загинаха, над 100 са ранени, а материалните щети са огромни.

„Искам да подчертая, че нямаше наводнения, а паднали вследствие на силната буря дървета, които станаха причина за смъртта на хората.“ Това заяви министърът за гражданска защита на Гърция Михаилис Хрисохоидис по време на извънредното заседание на Министерския съвет, състояло се в Солун рано тази сутрин.

Министърът потвърди, че са загинали шест туристи от Русия, Чехия и Румъния, между които и две деца. Един рибар е изчезнал и се издирва от бреговата служба.

Бурята е повредила сериозно пътната мрежа в община Халкидики, пише БГНЕС.

„През следващите часове и дни ще работим за възстановяване на нормалния живот в района – това е наше задължение“, заяви министърът. Той се ангажира да предостави допълнително информация за отстраняването на щетите и за всички свързани с това въпроси, предвидени в законодателството.

„Тук сме всички заедно, за да подкрепим Халкидики, да изразим съболезнования за жертвите и да затворим бързо раните“, подчерта Хрисохоидис.

На сутрешното съвещание е присъствал и префектът на региона Централна Македония Апостолос Дзидзикостас и заместниците му, отговорни за гражданската защита, кметът на град Солун, представители на войската, полицията, бреговата служба и спешната помощ. Основната задача е набелязване на конкретни стъпки и мерки за справяне със ситуацията.

Министърът апелира към гражданите да се обаждат на спешния телефон на гръцката полиция 100 и на телефон 112 на гражданска защита, ако разполагат с информация за изчезнали лица.

Трима от загиналите са били в градчето, в което живее и българката Веселина Миту.

"Имахме късмета да сме вкъщи, но силата беше страшна. Наши клиенти са видели как змиевиден облак излиза от морето. Торнадото мина покрай брега на селищата Неа Плагия, Созополи и Неа Потидея. В Неа Плагия се случи инцидента с румънката. Както вечеряли, пада конструкцията върху нея и я ранява смъртоносно. Караваната тип "микробус" беше намачкана, в която бяха другите две жертви, но имаше много паднали дървета", разказа пред Нова тв още Веселина Миту, която живее в Нея Плагия.

Загинали са шест чужди граждани, между които и две деца. Ранени са десетки хора, на които е оказана медицинска помощ.

Съобщава се за пет ранени деца – четири момичета и едно момче на възраст между 3 и половина и 13 години. Всички са хоспитализирани в болница в Солун и животът им е вън от опасност, съобщи агенция АНА-МПА.

Едно от децата е ранено в главата и се е наложило да бъде оперирано, но и за неговия живот няма риск.

Управата на болницата съобщава, че четири от децата са от Гърция, а едно момиче на 13 г. е от Сърбия.

По информация на българското МВнР, до момента няма постъпили сигнали за пострадали наши граждани. 

Мощна буря удари Халкидики! Шестима туристи загинахаНяма информация за пострадали българи