Групата "Ислямска държава" заяви, че стои зад двойния самоубийствен атентат в иракската столица Багдад в четвъртък, при който загинаха поне 32 души и бяха ранени над 100.

Целта са били шиитските мюсюлмани, обявяват те. Това беше най-голямата самоубийствена атака в Багдад от три години насам.

Атентаторите се взривили сред тълпа купувачи на пазар за дрехи втора ръка на площад Таяран. Приемът от групата на джихадистите, направен чрез нейните акаунти в приложението за съобщения Telegram, дойде няколко часа след атаката.

Самоубийствените атентати станаха рядкост в Багдад, откакто ИД беше победен във военно отношение в региона в края на 2017 г. Някога те контролирали 88 000 кв.км  територия от Източен Ирак до Западна Сирия и наложили бруталното си управление на почти осем милиона души.

Въпреки поражението на ИД на бойното поле, доклад на ООН през август миналата година изчислява, че над 10 000 бойци са останали активни в Ирак и Сирия.

 

Двоен самоубийствен атентат на пазар в Багдад, има загинали и ранениПодобни нападения не е имало от повече от две години