Индия прави най-големия опит за блокиране досега в коронавирусната криза, като нареди на 1,3 милиарда души да останат вкъщи от полунощ в продължение на три седмици, за да предотвратят обществена здравна катастрофа.

В телевизионно обръщение във вторник вечерта премиерът Нарендра Моди обяви, че за следващите 21 дни,  почти една пета от населението на света трябва да "забрави какво означава излизането навън", съобщава британското издание theGuardian.

"От полунощ днес цялата страна ще премине под пълно блокиране, за да спасим Индия. За всеки индиец ще има пълна забрана да излиза от домовете ви. Затова ви моля да останете, където и да сте в тази страна”, каза Моди

Индия спира вътрешните полети, докато коронавирусът се разпространява.

По-късно той написа в социалните мрежи, че ще бъдат налични „основни стоки, лекарства и т.н.”, въпреки че не обясни дали индийците ще могат да напуснат домовете си, за да пазаруват стоки от първа необходимост.

„АБСОЛЮТНО НЯМА НЕОБХОДИМОСТ ЗА ПАНИКА“, пише той.

Досега Индия има сравнително малък брой случаи на коронавирус -  536 заразени и 10 смъртни случая. Въпреки това правителството вече въведе строги мерки, за да се опита да спре локалното предаване в страна, в която милиони живеят в гъстонаселени условия с ужасни санитарни условия и ограничен достъп до здравеопазване.

В момента в Индия има само 40 000 респираторни апарати, а  едно изолиращо легло  се пада на 84 000 души и един лекар на 11 600 индийци. Над 1,8 милиона души в цялата страна се наблюдават, защото са показали симптоми на заболяването, пътували от чужбина или са били изложени на потвърдени случаи.

Властите се опасяват, че данните за ниския брой наолели  са свързани с липса на тестове, като до момента са извършени само около 17 000 теста. Засега вирусът се е разпространил в почти вси забчки щати в Индия, като най-много са случаите в Махараштра, където се намира град Мумбай, и южният щат Керала. Сред заразените има и 41 чужденци.

 „Ако не успеем да управляваме тази пандемия през следващите 21 дни, страната и вашето семейство ще бъдат върнати назад 21 години. Ако не успеем да управляваме следващите 21 дни, много семейства ще бъдат унищожени завинаги”, казва Моди.

Съобщението предизвика паническа покупки в цялата страна, като хиляди се втурнаха да си набавят доставки и опашки, които да се образуват извън хранителни магазини, тъй като Моди не уточни дали на хората ще бъде  разрешено да пазаруват храни, въпреки че по-късно той изясни това в туитър.

Премиерът на Индия заяви, че вероятно  мерките ще окажат пагубно въздействие върху 300 милиона индийци, които живеят под прага на бедността. Индийският министър на финансите Нирмала Ситхараман обеща, че скоро ще бъде обявен цялостен пакет от помощи.

В Делхи, където мерките са в сила от неделя, със затворени държавни граници, таксита и рикши, изчистени от пътищата, забранени са всички пътувания и  са затворени магазини и ресторанти,  а главният министър Арвинд Кейривал създаде приюти в целия град, където хората могат да дойдат за безплатна храна.

Мерките за блокиране, въведени от Моди, бяха в съответствие с онези, които експертите препоръчаха за необходими за Индия, въпреки че не е ясно как те ще бъдат приложени при демокрация на повече от милиард души.

Превод и редакция: TrafficNеws