Хиляди хора протестираха в Берлин в  срещу планираните промени в германските закони. Те ще позволят на правителството да въведе строги мерки в зони с по-голям брой новозаразени.

Демонстрантите, някои, които без маски - се събраха близо до прочутата бранденбургска порта в Берлин, докато Бундестагът обсъждаше Закона за защита срещу коронавируса.

Новият закон, който ще бъде гласуван от Бундестага в сряда, дава право на националното правителство да наложи мерки за блокада на райони с висок процент на коронавирус, за да забави третата вълна на пандемията, пише thelocal.de.

Правилата включват комендантски час между 22:00 и 17:00, ограничения за частни събирания и за отваряне на магазини. Според проектоплановете училищата ще се затворят и ще се върнат към онлайн обучението, ако заболеваемостта от вируси се повиши над 165 случая на 100 000 жители за седем дни.

Около 2200 офицери пазят протестиращите, докато сградата на Райхстага и Бранденбургската порта бяха отцепени.

Говорител на полицията заяви, че водни оръдия са готови и могат да бъдат използвани „при необходимост“.

През ноември 2020 г. полицията използва воден канон срещу протестиращите срещу Covid, за да разпръсне тълпите - по-голямата част от които не носеха защитни маски. Демонстрациите бяха проведени, докато Бундестагът реформира германските закони за коронавирус.