Недоволство от частичната военна мобилизация, обявена от руския президент Владимир Путин, за да бъдат осигурени 300 000 запасняци за специалната операция в Украйна, се появи и сред твърдите поддръжници на Кремъл. 

Причината е хаосът, който цари във военните комисии, отговарящи за мобилизацията. От много места в Русия идват съобщения, че са били изпратени повиквателни на мъже без военен опит или преминали наборна възраст, пише Dir.bg.

Главният редактор на руската държавна телевизия RT Маргарита Симонян написа гневен пост в профила си в Телеграм именно заради действията на военните. Според нея, въоръжените сили изпращат повиквателни до грешни хора.

"Вчера официално бе съобщено, че призовки няма да бъдат изпращани на редовни или задочни студенти. Днес от военните служби казват, че това се отнасяло само за наборниците, а не за мобилизираните. Обявиха, че набират войници до 35-годишна възраст, а се изпращат повиквателни на 40-годишни. Вбесяват хората, сякаш нарочно или от злоба. Като че ли повиквателните са били изпратени от Киев", написа Симонян.

Тя призова последователите си в Телеграм да й пишат за всички конкретни случаи на незаконни действия, свързани с мобилизацията. 

"Ние ще се справим с всеки случай. Ще проверяваме и ще търсим наказание за нарушителите. Тези, които съзнателно са изпратили невярна информация с цел дестабилизация и паника, също ще бъдат проверени и изпратени на правилното място. Законът за фалшификатите не е отменен", категорична бе главната редакторка на RT.

Критиките от страна на официални поддръжници на Кремъл са нещо почти безпрецедентно в Русия от началото на инвазията в Украйна преди седем месеца,

В друг рядък публичен признак за проблеми, руското министерство на отбраната съобщи днес, че заместник-министър Дмитрий Булгаков, който е отговарял за логистиката, е сменен, за да заеме друг пост. Комюникето не съдържаше подробности.

 Москва призна за опашките на руско-грузинската граница

Обявената в сряда първа мобилизация в Русия от Втората световна война накара много мъже в наборна възраст да заминат бързо за чужбина и предизвика безпокойство сред населението като цяло. Над 1000 души бяха задържани при протести.

От сряда се извиват дълги опашки от автомобили по границите на Русия с Монголия, Казахстан, Финландия и Грузия. Мнозина са уплашени, че руските власти власти може да им забранят да напускат страната. Кремъл на свой ред определи съобщенията за масово заминаване като преувеличени.

Днес обаче руските власти признаха, че има "значителен" наплив от превозни средства, които се опитват да преминат в съседни държави. Само на един граничен пункт с Грузия са били преброени 2300 автомобила, предаде БТА. 

Има голямо струпване на частни превозни средства, общо около 2300, които са пристигнали в Република Северна Осетия и се редят на опашка, за да преминат през ГКПП Верхни Ларс, съобщиха от вътрешното министерство на тази руска република, която граничи с Грузия.

Председателят на Съвета по правата на човека към Кремъл Валерий Фадеев обяви публично, че е писал до министъра на отбраната Сергей Шойгу с молба "спешно да реши" проблемите във връзка с мобилизацията. Той съобщи за няколко случая с изпратени повиквателни до медицински сестри и акушерки, които не са били на военна служба, както и с връчени призовки в 2 ч. сутринта, "сякаш си мислят, че всички ние се опитваме да се скатаем". Фадеев изрази недоволство и от начина, по който се правят изключения.

Вчера руското министерство на отбраната обяви, че няма да бъдат мобилизирани специалисти в областта на новите технологии, банкери и журналисти в държавните медии. Това предизвика особено силно недоволство сред етническите малцинства в отдалечени, икономически бедни региони в Сибир, които отдавна осигуряват диспропорционално голям дял от професионалните войници в редиците на руската армия, отбелязва Ройтерс.

Бившият президент на Монголия Цахиагийн Елбегдорж, понастоящем председател на Световната монголска федерация, обеща топло посрещане на онези руснаци, които бягат от военна служба, и директно се обърна към руския президент Владимир Путин с призив да сложи край на войната. Монголските народи в Русия "са използвани чисто и просто като пушечно месо", каза във видеопослание Елбегдорж, сложил лента в жълто и синьо - цветовете на украинското знаме.

"Днес вие бягате от бруталност, жестокост и вероятно от смъртта. Утре ще започнете да бягате от вашата страна заради диктатурата", обърна се той към бурятите, тувинците и калмиките- монголски етноси в Русия.

Частичната военна мобилизация и организираните набързо т. нар. референдуми за присъединяване към Руската федерация на окупираните украински територии дойдоха на фона на бързо напредващата украинска контраофанзива, при която бяха отвоювани райони в североизточната Харковска област.

Антивоенната група "Весна" призова в социалните мрежи за нови протести, след като над 1300 демонстранти бяха задържани в 38 руски града в сряда по данни на независимата мониторингова група "ОВД-Инфо". Само за ден при демонстрации срещу мобилизацията на резервисти са задържани над 700 души, съобщиха от "ОВД-Инфо". Най-много хора са били задържани в столицата Москва - 372, Санкт Петербург - 128, и Новосибирск - 70. Арести са били извършени в общо 32 града.

 

Водеща снимка: БТА