Германия предприема мерки за облекчаване на ограниченията на Covid-19 за ваксинирани, предаде Франс прес. Канцлерът Ангела Меркел заяви, че германското правителство обмисля облекчаване на рестрикциите за хора, които са напълно ваксинирани срещу Covid-19, тъй като темпът на инокулациите се увеличава.

Тя обяви, че след разговори с регионалните премиери на 16-те провинции на Германия,  хората, които са получили и двата две дози трябва да имат възможност да отидат в салон за красота или друг обект, без да се налага да показват отрицателен тест за коронавирус. Същи така се обмисля и да бъдат освободени от карантина след близък контакт със заразено лице.

Същото би се отнасяло и за хора, които могат да докажат, че са се възстановили от коронавирусна инфекция, например чрез показване на положителен PCR тест, който е поне  на 28 дни.

Правителството ще подготви указ, в който да изложи своите предложения, а  след това ще бъдат обсъдена в парламента.

Меркел каза, че ходът да върне някои от основните им права на хората с имунитет идва, след като наскоро институтът по инфекциозни болести „Робърт Кох“ установи, че напълно ваксинираните хора и оздравелите вече „не представляват съответна опасност от инфекция“.

Досега само 7% от населението е получило и двете дози ваксина Covid в Германия и около 23% са получили първата си доза,  но темпото  на ваксинация се ускорява, тъй като лекарските кабинети получават повече дози ваксини.