Германия отдаде днес почит на близо 80 000-те жертви на пандемията от COVID-19 в страната, информира Асошиейтед прес. В концертната зала "Концертхаус" на германската столица се проведе възпоменателна церемония, на която президентът Франк-Валтер Щайнмайер произнесе реч, а канцлерът Ангела Меркел, председателят на Бундестага Волфганг Шойбле и други високопоставени политици бяха сред малцината допуснати заради ограничителните мерки. Петима роднини на германци, загубили битката с коронавируса, също присъстваха в почти празната зала, където запалени свещи бяха подредени в кръг под звуците на класическа музика.

"Преди повече от година пандемията се стовари върху нас, върху нашата страна, върху целия свят", отбеляза Щайнмайер.

"Изтощени сме от пандемията. Имаме нужда да поспрем за момент и да отправим поглед към човешката трагедия", която коронакризата донесе, каза държавният глава, призовайки да се почете паметта на хората, "загинали от самотна и често пъти мъчителна смърт в тези мрачни времена".

Той спомена и починалите от други болести, без семействата им да могат да се съберат около тях заради COVID-ограниченията, които включват забрана за посещения във всички болници в страната. Потвърденият брой на починалите от COVID-19 в Германия днес достигна 79 914, което е петата най-висока цифра в Европа след Великобритания, Италия, Русия и Франция.

В страната имаше сравнително малък брой починали при първата вълна на пандемията, но през есента и зимата случаите бяха много повече. През последните два месеца заболелите отново се увеличиха на фона на разпространението на по-заразния вариант на патогена, установен първо във Великобритания. От началото на пандемията Германия е регистрирала 3,14 милиона заразени сред 83-милионното население.

Канцлерът Меркел се опитва да получи одобрението на парламента за закон, позволяващ да се въвеждат строги ограничения като затваряне на магазини, културни и спортни зали, ограничаване на личните контакти и налагане на вечерен час в райони, където седмично се регистрират над 100 нови случая на 100 000 жители. Днес съотношението в национален мащаб е 162 заразени на 100 000 жители.