Германия ще замрази планираното затваряне на някои въглищни електроцентрали в рамките на план за намаляване на зависимостта ѝ от руски изкопаеми горива и да намали енергийните разходи, предаде Reuters.

Германското правителство би предпочело да изпълни целта си за спиране на употребата на въглища до 2030 г., за да ускори борбата срещу глобалното затопляне, но целта на тази смяна на посоката е да се намали делът на газа в производството на електричество, се казва в документа.

"В този контекст спирането на централите на въглища може да бъде замразено до второ нареждане, след анализ", оглавяван от регулатора в сектора, гласи проектът. Очаква се текстът да бъде одобрен по-късно днес от ръководителите на правителствената коалиция, според коалиционни източници.

Планът цели да се намали зависимостта на Германия от руски изкопаеми горива в контекста на инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари от Русия. В документа е предвидено и отпускане на нисколихвени кредити на предприятията, изправени пред финансови проблеми заради скока на цените на енергията.

Очаква се през януари 2023 г. да влязат в сила данъчни облекчения за инвеститори, свързани с борбата срещу глобалното затопляне или подобряване на енергийната ефективност.