Западната икономика е изправена пред най-тежката криза от 1929 г. поради пандемията на коронавирус. Това мнение изрази министърът на икономиката и финансите на Франция Бруно Льо Мер, в интервю по радио France Info във вторник.

Той подчерта, че на първо място е необходимо да се поддържа производственият капацитет в страната и да се поддържа бизнес. "Крайната сметка (на държавните разходи) дори не се обсъжда сега. Основното е как да поддържаме производствените възможности на нашите фабрики, на нашите предприятия, занаятчии и независими предприемачи", каза той.

"Няма да допуснем краха им, защото сега предстои тежка икономическа криза, вероятно най-лошата от 1929 г. в западните страни", каза министърът, сравнявайки настоящата ситуация със световната икономическа криза 1929-1933 г. (Голямата депресия), която се превърна в най-трудния тест за света икономика и водеща до загуба на работни места и сериозни загуби сред индустриалните предприятия и ферми, включително в Европа.

Според министъраq властите вече са съставили списък на индустриалните предприятия, които ще получат държавна подкрепа, но отказаха да уточнят кои индустрии са под въпрос, колко са и какъв бюджет е отпуснат за това. Той не изключи възможността за национализация, но подчерта, че това ще бъде крайна мярка. "Всички разбират, че има различни сектори. Мисля за авиационния и автомобилния сектор, сега те се нуждаят от подкрепа", каза Льо Мер.

Шефът на Министерството на икономиката заяви, че към днешна дата 730 хиляди души са поискали властите да им признаят статута на "частична безработица". "2,2 милиарда евро са отпуснати за тях и това са само няколко дни," каза Льо Кметът. "Ние сме осигурили 8,5 милиарда евро за тези цели, така че да има още повече, плюс спиране на данъци и социални плащания, също така е определена определена сума, която вероятно ще бъде по-висока от планираната. "

Според Льо Майор всички служители на предприятия с годишен оборот под 1 милион евро, които трябваше да затворят поради режима на самоизолация в страната, включително театри и кина, ще получат компенсация от държавата в размер на 1,5 хиляди евро в началото на април. Той добави, че малкият и средният бизнес са загубили 70% този месец в сравнение с март 2019 г.

Броят на случаите на заразяване с нов коронавирус към вечерта на 23 март във Франция достигна 19 856, броят на смъртните случаи - 860. От 17 март в страната има ограничения за движението на гражданите. Жителите са инструктирани да минимизират движението по улицата. За да излезете по неотложни въпроси, трябва да имате със себе си попълнено приложение, което показва целта да напуснете къщата и местоназначението.