Франция пуска първия в Европа "медицински" високоскоростен влак за транспортиране на пациенти с COVID-19, обяви френският здравен министър Оливие Веран, цитиран от БТА.

"Специално приспособеният скоростен влак (TGV) се очаква да транспортира днес пациенти от пренатоварените болници в Елзас до други части на страната", заяви Веран пред Националното събрание.

Френската армия евакуира пациенти от реанимация по въздух от Елзас и с вертолетоносач от средиземноморския остров Корсика. Болниците и в двата района изнемогват заради тежкия епидемичен взрив.

Министърът на въоръжените сили Флоранс Парли написа в Twitter, че новоизградена военнополева болница в елзаския град Мюлуз вчера е приела първите си пациенти.

Франция е регистрирала общо 19 856 случая на коронавирус до понеделник вечерта, както и 860 починали от болестта.

Междувременно засилва се безпокойството от ситуацията в старческите домове, където смъртните случаи не попадат в тази статистика. В департамента Вож, близо до Елзас, местните власти твърдят, че в старчески дом с общо 164 обитатели са регистрирани 20 смъртни случая, които може да са свързани с Ковид-19. Кметът на Сен Дизие в Източна Франция заяви , че е имало 15 смъртни случая в един старчески дом в града й. Веран заяви, че правителството е наредило на местните здравни власти да събират информация за ситуацията в старческите домове.

"Не можем да получим цялата тази информация в реално време, но искаме да сме напълно прозрачни", подчерта той.