Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи днес, че утре ще пристигне в Киев, за да изрази своята "непоколебима подкрепа" за Украйна в борбата й срещу руската инвазия, предаде Франс прес.

"Украинският народ заслужава нашата солидарност. Именно поради тази причина аз ще замина за Киев утре", каза Фон дер Лайен на пресконференция в Стокхолм.

"Искам да изпратя послание за непоколебима подкрепа към украинския народ и неговата смела борба за нашите общи ценности", добави тя.

По-рано Европейската комисия обяви, че Фон дер Лайен ще посети украинската столица "тази седмица", придружавана от шефа на европейската дипломация Жозеп Борел. Двамата планират да се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски преди събитието "Да подкрепим Украйна" („Stand Up for Ukraine“) в събота във Варшава, предназначено да събере средства за украинските бежанци.

Пътуването на Фон дер Лайен идва няколко дни след визитата в Киев на председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

На 15 март полският, словенският и чешкият премиер направиха първото посещение в Киев на европейски лидери от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, в разгара на обсадата на украинската столица. Впоследствие руските въоръжени сили се изтеглиха от района.

Руските войски разхлабиха хватката си около Киев през последните дни, по думите на Москва, за да концентрат руската офанзива в Източна Украйна, посочва АФП.