Украйна и Русия постигнаха значителен напредък по предварителен мирен план от 15 точки, включително прекратяване на огъня и руско изтегляне, ако Киев обяви неутралитет и приеме ограничения на въоръжените си сили, съобщава в сряда "Файненшъл таймс", цитирайки три неназовани лица, участващи в преговорите.

Предложената сделка, която украински и руски преговарящи са обсъдили изцяло за първи път в понеделник, ще включва отказ от Киев от амбициите си да се присъедини към НАТО и обещание да не разполага с чужди военни бази или оръжия в замяна на защита от съюзници като САЩ, Великобритания и Турция, казаха източниците на финансовото издание.

В точките, около които са се обединили страните се включва: прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски; отказ на Украйна от присъединяване към НАТО и неутрален статут на украинската държава; отказ от разполагане на чужди военни бази на украинска територия; гаранции за сигурността на Украйна от съюзнически държави като Съединените щати, Великобритания и Турция; Украйна ще продължи да поддържа и развива собствените си въоръжени сили.

Естеството на западните гаранции за украинската сигурност, както и тяхната приемливост за Москва, все още могат да се окажат голяма пречка за постигане на евентуално споразумение, както и статута на украинските територии, заграбени от Русия и нейните подставени лица през 2014 г.

Въпреки че Москва и Киев заявиха в сряда, че са постигнали напредък по условията на споразумението, украинските власти остават скептични, че руският президент Владимир Путин е напълно отдаден на постигането на мир и се тревожат, че Москва може би печели време, за да прегрупира силите си и да възобнови своята военна офанзива.

Михайло Подоляк, старши съветник на украинския президент Владимир Зеленски, каза пред "Файненшъл таймс", че всяка сделка ще включва "войските на Руската федерация във всеки случай да напуснат територията на Украйна“, която е завладяна след началото на инвазията на 24 февруари — а именно южните региони по протежение на Азовско и Черно море, както и територия на изток и север от Киев.

Украйна ще запази въоръжените си сили, но ще бъде задължена да остане извън военни съюзи като НАТО и да се въздържа от настаняване на чужди военни бази на своя територия.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков посочи пред репортери по-рано в сряда, че е възможен неутралитет за Украйна въз основа на модела на Австрия или Швеция.

"Този ​​вариант наистина се обсъжда в момента и може да се счита за неутрален“, каза Песков.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия, пък каза, че "напълно конкретните формулировки“ са

"близо до съгласуване" по време на провеждащите се преговори.