Втори ден от Срещите на Върха за Украйна. Лидерите на Евросъюза обсъждат темата със зависимостта от руския газ и алтернативите за неговото заместване. На днешната среща те се договориха да купят газов резерв колективно, както се случи с антиCOVID ваксините, предаде NOVA

Съединените американски щати се съгласиха да увеличат доставките на синьо гориво към Европа, за да се ограничи купуването на руска газ.

„Тази зависимост е опасна за цяла Европа и ние трябва да работим за тези проекти”, каза българският министър-председател Кирил Петков.

Безпрецедентно беше участието на американския президент Джо Байдън в срещата на Европа. Западът втвърдява тона срещу Русия. На срещата си в Брюксел лидерите на седемте най-развити икономики и на Европейския съюз потвърдиха солидарността си с Киев. Представителите на Г-7 ще засилят сътрудничеството си, за да може санкциите срещу Русия да действат ефективно. Вашингтон вече обяви нова порция санкции, този път срещу повече от 300 руски депутати. А след срещата на НАТО, Джо Байдън предупреди Владимир Путин да не използва химически оръжия.

„Ще отговорим ако той ги използва. Естеството на отговора ще зависи от естеството на употребата”, каза американският държавен глава.

Извън лидерите от Г-7, Байдън имаше 3-минутни срещи само с лидерите на 8 страни, между които не беше България. Полша е очевидно привилегированият събеседник и партньор сега и американският президент ще посети страната днес и утре. Нещо повече, Джо Байдън ще бъде в град Жешов, на едва 80 километра от границата с Украйна. Единство от двете страни на Атлантика беше демонстрирано и по време на Европейския съвет, в който се включи и Джо Байдън. Сред основните теми бяха начините за постигане на енергийна независимост от Русия.

„Съединените щати се ангажираха да са партньор, който ще произвежда повече втечнен природен газ, за да се намалят цените в Европа. Факт е, че в един хаотичен свят не сме сами, в един хаотичен свят имаме европейски и трансатлантически партньори. Това ни отличава от Русия, която в момента всъщност е напълно сама, напълно изолирана”, каза белгийският премиер Александър Де Кро.

В проект на заключителна декларация на Европейския съвет се посочва, че лидерите на страните членки ще работят заедно за съвместното закупуване на газ, втечнен природен газ и водород преди следващата зима. Председателят на Европейската комисия обяви, че Европа няма да позволи на Русия да заобикаля санкциите с идеята плащането за природен газ да става само в рубли. Теза, която се споделя от множество европейски столици.

„Не мисля, че много хора в Европа знаят как изглеждат рублите. Никой няма да плаща с рубли”, категоричен беше министър-председателят на Словения.

Европейските ръководители договориха тази нощ създаване на Възстановителен фонд за Украйна и ще организират донорска конференция. 27-те се договориха и за международни разследвания, включително от прокурора на Международния наказателен съд, и за продължаващите усилия за събиране на доказателства за зверствата на Русия.