Нови наказателни мерки се въвеждат срещу Русия. За пръв път санкцията е насочена лично към руския президент Владимир Путин. Неговите авоари и тези на руския външен министър Сергей Лавров ще бъдат замразени, съобщи БиТиВи.

Тази сутрин мерките, приети от евролидерите, отново бяха разгледани на ниво постоянно постоянни представители на страните членки. В Брюксел започна срещата на външните министри, които трябваше да наложат финален параф на приетия пакет от европейски санкции. Точно тук се добави този текст. Европа замразява авоарите този път не на близки, не на роднини, а лично на руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей лавров на територията на Европейския съюз. Важно уточнение е, че на тях не им се забранява да стъпват на територията на Европейския съюз.

Именно липсата на името на руския президент в новия списък на санкционирани лица. беше една от много големите критики през последните часове по отношението на Европа. Германският първи дипломат Аналена Бербок говори пред репортери преди заседанието на външните министри на ЕС в Брюксел: „Те са отговорни за това, че в Украйна загиват невинни хора. Те са отговорни и за това, че международният ред е стъпкан, но ние като европейски не можем да приемем това".

Критики имаше и за това, че Европа не изключи Русия от международната банкова система за разплащане. Причината са големи икономически фактори в Европа, като Германия и Италия бяха против, защото именно чрез тази суифт система плащат природния газ, който получават от Русия, съобщават неофициални източници от Брюксел. Все още не изключено да се приложи и тази мярка.

Междувременно стана ясно, че Комитетът на министрите на Съвета на Европа е решил да изключи Русия от организацията. Това съобщи италианският външен министър Луиджи Ди Майо.

"Комитетът на министрите на Съвета на Европа, председателстван от Италия, реши да изключи Руската федерация от състава си в съответствие с член 8 от Устава на Съвета на Европа", цитира думите му агенция ANSA.