ЕС и САЩ подписаха споразумение за създаване на служба, която да работи за намаляване зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива. Това обяви американският президент Джо Байдън в Брюксел, съобщава "Франс прес".

"Инициативата е фокусирана в две основни направления - първо, да помогне на Европа да намали зависимостта си от руския газ възможно най-скоро. Второ, да намали нуждите на Европа от газ като цяло".

Вашингтон и Брюксел са се договорили за доставка на 15 милиарда кубични метра втечнен природен газ допълнително до края на годината.
   
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен подчерта, че Европа иска да се откаже от руските горива, за да не финансира повече "този ужасяващ конфликт". Тя също така заяви, че ЕС отказва да плаща за руския газ в рубли и определи нареждането на Владимир Путин за това като "шантаж и опит да се заобиколят санкциите".

Междувременно Руското министерство на външните работи предупреди, че могат да настъпят серия фалити в световен план, ако вносителите откажат да плащат за руския газ в рубли, предаде Ройтерс. Министерството посочи също, че излизане на Русия от Световната търговска организация ще бъде контрапродуктивно.

Руският президент Владимир Путин нареди на "Газпром" да приема само плащания в рубли за доставките на природен газ за "неприятелски страни". Газовият гигант има още само четири дни, за да реши как да прехвърли в рубли продажбите за милиарди долари, отбеляза Кремъл.