ЕС е готов да обсъди предложеното от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отпадане на патентите върху ваксините срещу COVID-19, ако бъдат представени "конкретни предложения", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Франс прес.

"По въпроса за интелектуалната собственост, ние не мислим, че, в краткосрочен план, това може да бъде магическо решение. Ние обаче мислим, че трябва да сме готови да обсъдим тази тема още щом бъдат поставени на масата конкретни предложения", каза Шарл Мишел преди началото на неофициалната среща на върха на Европейския съюз в Порто. Вчера лидерите на ЕС изразиха скептицизъм за американското предложение, което има за цел да бъдат ускорени доставките на ваксини срещу COVID-19 по света, като бъде осигурен достъп на всички държави до производствените тайни.

Според Брюксел производството на ваксини от сега съществуващите заводи е най-добрият начин за бърз отговор на глобалното търсене. ЕС твърди, че е единствената демокрация, която изнася масово ваксини.

"Ние мислим, че всички наши партньори трябва да бъдат насърчени да улеснят износа, за да направим така, че да има възможно най-много дози, които да може да бъдат мобилизирани по целия свят", заяви председателят на Европейския съвет. Той каза това в явен намек за Великобритания и САЩ, които запазиха своето производство за собственото си население.