Елитни хакери са се опитали да влязат в системата на Световната здравна организация по-рано този месец, пише агенция Ройтерс, цитирана от Монитор.

Високопоставен служител на организацията е казал пред агенцията, че кибератаките срещу СЗО са се увеличили повече от два пъти. Шефът на информационна сигурност на СЗО Флавио Аджо е заявил пред Ройтерс, че самоличността на хакерите е неясна и опитите им са били неуспешни. Той обаче предупреди, че опитите за хакерство срещу организацията и нейните партньори са се увеличили, докато те се борят за овладяване на ситуацията с коронавируса по света. Пандемията вече взе над 16 000 жертви.

Опитът за пробив в СЗО за първи път е бил съобщен на Ройтерс от Александър Урбелис, експерт по киберсигурност и адвокат от базираната в Ню Йорк адвокатска група "Блекстоун" (Blackstone), която проследява подозрителна дейност по регистрация на интернет домейни. Урбелис каза, че се е забелязал активността около 13 март, когато група хакери, които той следи, активира злонамерен сайт, имитиращ вътрешната електронна електронна поща на СЗО.

Урбелис каза, че не знае кой е отговорен, но два други източника са казали пред агенцията, че подозират група хакери, известна като "Тъмен хотел" (DarkHotel), която провежда операции в кибершпионажа от поне 2007 г.

Агенцията не е получила отговор на съобщения, изпратени на имейл адреси, поддържани от хакерите.

На въпрос на Ройтерс за инцидента Аджо отвърди, че сайтът, забелязан от Урбелис, е бил използван при опит за кражба на пароли от множество служители на СЗО

СЗО публикува миналия месец  сигнал, в който предупреди, че хакери се представят от нейно име в опити да откраднат парѝ и чувствителна информация.

Правителствата на Съединените щати, Великобритания и на други страни предупредиха за опасностите от хакерство, докато хората работят от дома заради мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Мотивите в случая с атаката срещу СЗО не са ясни. Агенциите на Организацията на обединените нации, сред тях и СЗО, са редовно обект на дигитален шпионаж.

Фирми за киберсигурност казаха, че са проследили много от операциите на DarkHotel в Източна Азия - област, която е особено засегната от коронавируса. Конкретни цели включват държавни служители и ръководители на фирми в места като Китай, Северна Корея, Япония и САЩ.