Силни експлозии е имало късно снощи в западните предградия на Киев. В столицата на Украйна е в сила 35-часов полицейски час. Руската артилерия и бойни самолети продължават да нанасят удари по различни украински градове.

Сирени и в Лвов

Сирени събудиха и малко след 3 часа тази сутрин жителите на Лвов, който е разположен в западната част на Украйна.

Градът досега успяваше да избегне основната част от войната, обобщава АП. Според съобщения на журналисти там в момента се включват въздушни сирени, които показват, че цивилните граждани трябва да се укрият в подземни бункери в случай на въздушни атаки от Русия.

Украинските медии съобщават и за голям взрив в село Мирне, западно от Одеса. Под атака продължава да е и Мариупол, който в продължение на десет дни беше под пълна обсада, без електричество и вода, а и без възможност цивилното население да се евакуира. Към Мариупол са били изстреляни ракети от руски военен кораб.

Зеленски с обръщение

В поредно видеообръщение президентът Володимир Зеленски каза, че мирните преговори с Русия започват да „звучат по-реалистично, но все още е необходимо време", за да се постигне пробив. Русия продължава да настоява Украйна официално да се откаже от всякакво намерение за присъединяване към НАТО и официално да признае отцепилите се провинции Донецк, Луганск и Крим.

„Всички трябва да работят, включително нашите представители, нашата делегация, за преговори с Руската федерация. Трудно е, но важно, тъй като всяка война завършва със споразумение. Срещите продължават. Позициите по време на преговорите вече звучат по-реалистично. Все още обаче е необходимо време, за да бъдат решенията в интерес на Украйна. Окупаторите извършиха явни нови военни престъпления. Те нанасят удари към мирни градове, цивилна инфраструктура. Броят на ракетите, използвани от Русия срещу Украйна, вече надхвърля 900. Има толкова много авиобомби, че е невъзможно да ги преброим”, заяви Зеленски.