Най-малко 50 души са били убити в Мианмар, след като силите за сигурност са открили огън по протестиращи, съобщават местните медии. Смята се, че бройката включва 13 във втория по големина град в страната Мандалай, 9 в близкия регион Сагаинг и 7 в търговската столица Янгон, предаде SkyNews. 

Военните в Мианмар ще предадат властта в страната, след като там се проведат нови и честни избори. Това съобщи  главнокомандващият въоръжените сили старши генерал Мин Аунг Хлайн, говорейки по повод честването на Деня на въоръжените сили в страната. 

Тазгодишният "празник" в страната се възприема като преживяване, а протестиращите заплашват да засилят общественото си противопоставяне на преврата с повече и по-големи демонстрации. 

Говорейки след последните убийства, д-р Саша, специалният пратеник на разпуснатия демократичен парламент при ООН, заяви: „Днес е ден на срам за въоръжените сили. Военните трябва да спрат да убиват собствения си народ."

Хората отново излязоха на улицата, за да протестират срещу преврата от 1 февруари, въпреки предупреждението, че могат да бъдат простреляни безкомпромисно  "в главата и гърба".