"Инфекцията се разпространява в Швеция. Животът, здравето и работните места са застрашени. Повече хора ще се разболеят, повече ще трябва да отправят последно сбогом към любим човек", каза в свое национално телевизионно обръщение, министър-председателят Стефан Лофвен

По данни на Световната здравна организация (СЗО) най-малко 2345 души са били заразени от COVID-19 към сряда следобед, а 41 са починали. Новите случаи в страната са 46 на брой. В сравнение с Германия, броят на заразите е достигнал 34 055, а 175 души са загинали.

Но за разлика от Германия и много други страни от ЕС общественият живот в Швеция все още не е спрял. Досега, лявата централна управляваща коалиция не е наложила социални ограничения, нито забрана към хората да напускат домовете. Вместо това, тя разчита на здравия разум, като препоръчва на хората да останат у дома, ако е възможно, да се въздържат от ненужно пътуване и да ограничат социалния контакт с възрастните хора, пише dw.com.

Живот кипи по ресторантите и магазините, които все още са отворени за посетители. Гражданите на ЕС все още могат да влизат в страната и все още се провеждат големи публични събития, макар и с не повече от 500 души. Детските градини и училищата, включително до девети клас, все още са в сесия - поне до предстоящите великденски празници.

Не всички са обаче са съгласни с отпуснатото отношение. В понеделник, Саския Пантел, ръководител на федерацията на ционистите в Швеция, публикува снимка в Twitter, на която се вижда участък от претъпкани тераси на бар и ресторант, в който млади хора седят близо един до друг и се наслаждават на пролетното слънчево греене.

"Това е лудост!" написа тя, добавяйки, че по време на епидемията "всъщност се страхува да остане в Швеция".

Андер Тегнел, най-добрият епидемиолог на Швеция, е подложен на все по-голям натиск. На 5 март той казва, че разпространението на епидемията вероятно е достигнало своя максимум. По това време в страната са заразени само 94 души, цифра, която оттогава е завишена драстично. 

За голям ужас на много шведи - включително бившия премиер Карл Билт - Тегнел каза в телевизионно интервю на 18 март, че е безопасно хората, които живеят заедно със заразен човек, да продължат да ходят на работа или на училище.

Някои хора са започнали да вземат въпроса в свои ръце. Преди великденските почивки в средата на април, когато много шведи обикновено претъпкват ски пистите, курортните оператори започнаха да изискват по-строг контрол от здравните власти, сред които са курортите в популярния регион Jamtland Harjedalen.

Според доклад на шведската национална телевизия SVT стотици туристи все още продължават да купонясват в клубовете там. Но много ресторанти и заведения в ски градчетата Are, Salen и Idre вече са затворили вратите си.