Ние трябва да постигнем мир - това заяви Зеленски в поредното си среднощно послание и след участието си в заседанието на европейските лидери.

От мир се нужда и Русия, добави Зеленски. Не спира работа и украинският парламент.

"Всяка минута определя нашата съдба, нашето бъдеще, дали ще живеем", заяви украинският президент Володимир Зеленски, призовавайки народа си да продължи съпротивата срещу руските сили.

"С всеки ден от нашата отбрана се приближаваме до мира, от който толкова много се нуждаем. Все по-близо сме до победата. Не можем да спрем и за минута, защото всяка минута определя съдбата, бъдещето ни и това дали ще живеем", каза Зеленски в излъчено късно снощи видеообръщение към сънародниците си.

Депутатите приеха закон според който сътрудничество с Русия ще се наказва с до 12 години затвор. Това е първият подобен нормативен акт, приет от началото на руската инвазия в страната.

На много места в Украйна военните действия продължават - според властите в Харков най-малко шестима души са загинали, а поне 15 са ранени след поредния артилерийски обстрел на града.

Според украинските власти, цитирани от Ройтерс, част от Мариупол е под руски контрол. Русия създава хуманитарен коридор за чуждестранни кораби. Според представител на руското министерство на отбраната в Украйна има 67 чужди кораба от 15 държави.

Украинските войски вече контраатакуват около Киев, малко по малко превземат селцата. Руската армия хаотично обстрелва града с мобилни установки "Град". Това заяви за Нова българинът Даниел Бенатов, който живее в Лвовска област, Украйна.

По думите му се предполага, че руснаците унищожават супермаркети, за да причинят хранителна катастрофа, но засега няма недостиг на храна. "Киев има добра логистика, не е обкръжен. Няма проблеми с ток, топлина и храна. Има хора, които прекарват нощта в бомбоубежища или в метрото. Но има и хора, които се връщат в Киев от другите региони", обясни той. И допълни, че има три групи на държание в ЕС - абсолютни приятели на Украйна, където е и България, втората - с неутрално отношение и третата - според зеленски те спират процесите на помощта към Украйна - Унгария и Германия.

"Възможен е компромис само за неутралния статус на Украйна, но само със сериозни гаранции от САЩ, Великобритания, Турция и ЕС. От вчера вече всички бензиностанции работят без лимити. В Лвов се отварят ресторанти и кафенета, а хората се разхождат. Животът върви напред", сподели Бенатов.