Бразилската здравна регулаторна агенция (Anvisa) се противопостави на използването на руската ваксина Sputnik V. Тя обаче позова съжденията си на недостатъчно данни.

"Поради липсата на последователни и надеждни данни, Съветът на директорите на Anvisa единодушно реши да не препоръчва изключителния внос на руската ваксина Sputnik V", се казва в тяхно изявление.

Четиринадесет от щатите в страната вече са внесли дози от руските ваксини. Anvisa заяви, че няма или няма достатъчно данни за "контрола на качеството, безопасността и ефикасността" на ваксината и че мисията за инспекция, изпратена в Русия, също не е в състояние да "идентифицира производителите на биологични фармацевтични суровини, използвани при производството на руската ваксина".

„Нито бяха установени производствени условия, които да показват, че продуктите се произвеждат и контролират последователно“, продължи той, като също така отбеляза, че на неговия екип за проверка е отказан достъп до съоръженията на Гамалея, института, разработил ваксината.

„Никога няма да позволим на милиони бразилци да бъдат изложени на продукти без подходяща проверка на качеството, безопасността и ефикасността или, поне като се има предвид сериозната ситуация, през която преминаваме, че има благоприятно съотношение риск-полза“, каза Президентът Антонио Бара Торес.

Sputnik V отхвърли решението, като написа в Twitter, че неблагоприятното мнение е от политически характер и няма нищо общо с достъпа до информация или наука.

Бразилия е регистрирала близо 392 000 смъртни случая от COVID-19 от началото на пандемията - втората най-голяма смъртност в света след САЩ. Над 14,3 милиона души също са се заразили с вируса, сочи данните от Университета Джон Хопкинс.