Регистрираха покачване на броя на пациентите с COVID-19 в интензивните отделения в болниците във Франция. Отчита се нов рекорд за тази година. Това показват данните на министерството на здравеопазването. Лекарите предупреждават, че трета вълна от инфекции може скоро да обхване болниците.

Данните показват, че днес е имало 4872 пациенти на интензивно отделение, лекувани за COVID-19, в сравнение с 4791 в събота, предаде Reuters. Данните са близо до върха от средата на ноември по време на втората вълна на вируса във Франция, макар и доста под максимума от около 7000 през април миналата година.

Общият брой на пациентите с COVID-19 в болница се е увеличил до 27 712 от 27 259.

Група от 41 болнични лекари в парижкия регион подписа статия в неделния вестник Le Journal du Dimanche, в която предупреждават, че рискува да започне да се избира между пациентите за спешно лечение.

Учените твърдят, че правителствените мерки за частично блокиране, насочени към зони с висока инфекция като Париж, са неадекватни пред бързо разпространяващите се мутации на коронавируса.

Френският президент Еманюел Макрон тази седмица защити решението си да не налага трета пълна блокировка и да държи училищата отворени, но заяви, че вероятно ще са необходими допълнителни ограничения.

Общите смъртни случаи във френските болници, свързани с вируса, достигнаха 68 597. За денонощие са починали 131 души.