Болните от коронавирус в САЩ нарастват главоломно. Само за два часа ново регистрираните случаи скочиха от 7830 на 8149. Така заразените достигнаха 32 356, а страната се нареди на трито място по разпространение на заразата след Китай и Италия.

На този фон президентът Доналд Тръмп е под нарастващ натиск заради бързия ръст на броя на заразените и недостига на маски, апарати за обдишване и болнични легла, предадoха ДПА и БТА. Губернаторът на щата Ню Йорк Ендрю Куомо призова федералното правителство на пресбрифинг незабавно да се позове на Закона за производство за отбранителни нужди, който задължава частния сектор да произвежда стоки.

"Наредете да се произвеждат маски, защитни облекла и вентилатори", каза той, като посочи, че цените на тези артикули рязко скачат на свободния пазар. В този щат вече са потвърдени над 15 000 случая на заразени с КОВИД-19. В цялата страна досега са починали 414 души от инфекцията.

Пийт Гейнър - шеф на федералната агенция за извънредни ситуации, бе притиснат по телевизиите Си Ен Ен и Ей Би Си и не можа да отговори, когато бе запитан кога ще има доставки на хирургични маски за болниците, лекуващи заразени хора. Куомо каза, че иска да удвои броя на болничните легла и отменя от сряда всички планови операции, за да освободи места. Той призова армията да се включи в изграждането на полеви болници. А кметът на град Ню Йорк Бил де Блазио каза, че в града има над 8000 заболели от КОВИД-19 и предупреди, че само след 10 дни там ще се почувства остър недостиг на базисни медицински продукти. Той също призова Тръмп да организира производството им.

"Април ще бъде много по-лош от март, а май - по-лош от април. Това е истината", каза той пред Си Ен Ен.