Блокадата на Суецкия канал ще доведе до поскъпване на горивото и други стоки у нас. Това прогнозираха пред TrafficNews експерти от големи транспортни компании.

„Ежедневно през канал за Европа преминават по 52 контейнера. И в момента чакат да минат, което бави доставките. Сега Европа има недостиг на контейнери и се чака да пристигнат корабите, да се разтоварят и да се използва празното оборудване за износ. А това ще се забави с няколко седмици”, посочват експертите.

Припомняме, че преди дни огромен контейнеровоз запуши Суецкия канал и доведе до поскъпване на петрола в глобален мащаб. Дългият близо 400 метра кораб е напълно натоварен и чудовищната му маса от 200 хиляди тона превръща в сериозен проблем засядането му в наносите край десния бряг на ключовия воден път. 

Ръководителят на египетската служба за управление на Суецкия канал заяви днес, че силният вятър не е основната причина за засядането на кораба.

"Други грешки, човешки или технически, също може да са изиграли роля", каза Осама Рабие на пресконференция в Суец. "Разследването ще извади наяве всички тези фактори", отбеляза той и добави, че "видът на почвата, с който си имаме работа, е много труден за управление".

Рабие, цитиран от Ройтерс, уточни, че усилията по отместване на гигантския "Евър Гивън" днес са дали възможност за задвижване на кърмата (задната част) и руля, но остава неясно кога ще може да отплава.