Руско нападение в украинския град Харков отне живота на двама души. При атаката бяха ранени най-малко седем души, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните власти. Нападението е нанесло щети по транспортната и общинската инфраструктура, както и по печатница. Кметът на Харков и областният управител допълниха, че е в резултат на атаката е възникнал пожар, пише БТА.
 
Областният управител на Харковска област съобщи, че руските сили са нанесли удари по града около 10 пъти. Нападенията също така са били насочени срещу градовете Золочив и Люботин в областта, като там са ранени наймалко по двама души. Руските сили са използвали управляеми бомби, за да атакуват цели в Золочив, като са причинили щети по жилища и гражданска инфраструктура, съобщи областната полиция на Харков.
 
Близо 11 000 души са били принудени да напуснат домовете си в североизточната Харковска област в Украйна, откакто руските сили започнаха сухопътна офанзива на 10 май.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че нападението вероятно е само първото от няколко вълни.

„Общо 10 980 души бяха евакуирани“, заяви губернаторът на Харков Олег Синегубов в публикация в Telegram.

Хиляди хора избягаха от домовете си, докато руските сили напредваха към граничните села, включително Липци и град Вовчанск.

„Сраженията продължават в района на Вовчанск, само на пет километра от границата. Нашите защитници дават достоен отпор", съобщи Генералният щаб на украинската армия.

Според Института за изследване на войната (ИИВ), между 9 и 15 май Москва е завзела 278 кв. км украинска територия.