Бившият полицейски служител на САЩ Дерек Шовин бе признат за виновен по всички обвинения за убийството на Джордж Флойд, 

Шовин е признат за виновен за убийство от втора степен, убийство от трета степен и неволно причиняване на смърт.

Действията на полицай срещу Флойд и смъртта му предизвикаха масови протести в САЩ и по света. Интернет беше залят от кадри, на които се вижда как 44-годишният Шовин слага лявото си коляно на врата на Флойд и го държи повече от девет минути.

Двама други полицейски служители са помогнали за задържането му, докато един е попречил на свидетелите да се намесят.

Флойд е казал повече от 20 пъти, че не може да диша, казват прокурорите. Един час по-късно той беше обявен за мъртъв в болницата.

Всичко започна, когато 46-годишният Джордж Флойд купи пакет цигари от магазин в Южен Минеаполис вечерта на 25 май 2020 г. Продавачът заподозря, че Флойд му е дал фалшива банкнота от 20 долара и се обади в полицията, след което Флойд отказа да върне цигарите. Когато пристигнали униформените му сложили белезници, а когато се опитали да го качат в кола, той оказал съпротива. Ситуацията завърши с това, че Флойд лежи на улицата с лице надолу, последвано от полицейска жестокост.

След смъртта му около 15 до 26 милиона души взеха участие в протестите на Black Lives Matter в Съединените щати срещу расизма и полицейското насилие над афроамериканците.