Великотърновецът и доктор по икономика Илиян Стефанов е единственият българин, кандидат за депутат в парламента на Великобритания. Съгражданинът ни е в листите на Либерално-демократическата партия в окръг Окъл и Южен Пърт в Централна Шотландия.

Парламентарните избори във Великобритания са насрочени за 7 май тази година и сънародникът ни в момента е в активна предизборна кампания, съобщава „Борба”.

55-годишният мъж е член на изпълнителното бюро на своята партия за окръг Дънди в Шотландия, а преди да се установи в тази страна, Илиян Стефанов трупа опит в местната власт на старата столица. В мандата на кмета Драгни Драгнев (1995 – 1999 г.) търновецът е общински съветник от несъществуващия днес „Български бизнес блок” и дори е бил шеф на Агенцията по приватизация във Велико Търново. За тези години Илиян Стефанов пази много топли спомени.

Търновецът се установява в Шотландия преди почти 20 години. Там работа в сферата на студентското подпомагане. Бил е преподавател в университета на Абърдийн, а в момента работи в университета на Дънди. Той е доктор по икономика, като самата му докторантура е защитена в Шотландия. Темата й е „Българският преход към пазарна икономика”, която малко по-късно е издадена и като книга. Преди да се насочи към сферата на студентското подпомагане, Илиян Стефанов е преподавал и в България различни икономически дисциплини. Възпитаник е на Икономическия университет във Варна, както и на Стопанския факултет към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където също е работил.

Илиян Стефанов членува в Либерално-демократическата пария още от пристигането си в Шотландия.

„От много години се занимавам с проблемите на психическото здраве на младите хора и тази тема се вписва много добре в стратегията на партията, в която избрах да членувам. Участвал съм като кандидат за общински съветник на местни избори през 2012 г., както и във всички изборни кампании, включително за шотландски парламент и евроизбори през последните 5 години”, разказва той.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg