Рейтингът на одобрение на американския президент Джо Байдън падна до най-ниското си равнище от встъпването му в длъжност, пише Reuters.

Националното проучване, направено в периода 19 - 20 януари, сочи, че управлението на Байдън одобряват 43% от пълнолетните американци, а 52 на сто не го одобряват - останалите не могат да преценят. Миналата седмица същото изследване измери 45% рейтинг одобрение на Байдън и 50 процента неодобрение.

Популярността на президента започна да спада от средата на август, когато смъртността от КОВИД-19 навсякъде в САЩ се увеличи, а подкрепяното от Вашингтон правителство на Афганистан се сгромоляса. Преди това през първите седмици от управлението му тя се задържаше на равнище от над 50 процента.

Продължаващият спад в рейтинга му е повод за безпокойство в партията му. Демократите се опасяват, че неудовлетворението от него може да им струва мнозинствата в Конгреса на изборите на 8 ноември. Ако републиканците установят контрол над която и да е от двете камари на Конгреса на САЩ, Камарата на представителите или Сената, законодателният дневен ред на Байдън може да се окаже обречен, отбелязва Ройтерс.

На една от редките си пресконференции, която бе дадена от него вчера, президентът призна, че в края на първата година от мандата му сред американците има разочарование.