Американският президент Джо Байдън определи като "малко вероятно" ракетата, която уби двама на територията на Полша, да е изстреляна от Русия. Байдън свика спешни консултации на съюзниците на САЩ в Бали, където се провежда срещата на върха на Г-20.

Съединените щати и съюзниците им в НАТО ще разследват случая  много подробно, преди да предприемат някакви действия, заяви американският президент Джо Байдън.

Предварителната информация показва, че ракетата не е изстреляна от Русия. Това показва траекторията ѝ, но предстои да изясним точно, какво се е случило, каза Байдън в Бали след спешна среща на световни лидери, участващи във форума на Г-20 в Бали.

Варшава обяви, че засилва охраната на въздушното си пространство. От полското външно министерство съобщиха, че произведена в Русия ракета е паднала в източната част на страната.

Президентът Анджей Дуда беше по-предпазлив в изказването си и призова за спокойствие:

"Всички знаем, че през целия ден Русия обстрелваше Украйна с ракети, но нямаме никакви категорични доказателства към този момент, които да ни посочват кой е изстрелял ракетата. Уверен съм, че разследването ще ни даде повече яснота. Вероятно става дума за ракета руско производство".

Съобщава се, че Полша ще поиска задействането на член 4 от договора на НАТО, което означава провеждане на консултации със съюзниците.

Генералният секретар Йенс Столтенберг на НАТО написа в Туитър:

"Разговарях с президента Дуда за експлозията в Полша. Поднесох съболезнованията си по повод загубилите живота си. НАТО наблюдава ситуацията и съюзниците провеждат консултации. Важно е да се установят всички факти”.

Очаква се преди обяд посланиците от страните от Алианса да се съберат на извънредно заседание в централата на НАТО в Брюксел.

От руското министерство на отбраната заявиха, че Москва категорично не стои зад ракетния удар, поразил Източна Полша и го определиха като украинска провокация. Според Киев, виновни са именно руските сили.

Ударът става на фона на продължаващата среща на страните от Г-20 в Индонезия. Световните лидери се събраха на извънредно заседание, ръководено от американския президент Джо Байдън.