САЩ ще изтеглят войските си от Афганистан преди 11 септември тази година, когато страната ще отбележи 20-та годишнина от атентатите срещу Световния търговски център и Пентагона, които доведоха до най-продължителните американски военни действия зад граница.  Това потвърди официално американският президент Джо Байдън.

„Не можем да продължаваме този порочен цикъл на удължаване и удължаване на нашето военно присъствие в Афганистан с надеждата да създадем идеалните условия за изтеглянето си и да очакваме различен резултат”, заяви държавният глава, цитиран от Си Ен Ен.

„Аз съм четвъртият пореден президент на САЩ, който ще контролира присъствието на американски военни в Афганистан. Двама републиканци и двама демократи преди мен го направиха. Няма да предам тази отговорност на пети президент”, допълни Байдън.

Той оповести решението си от същата зала на Белия дом, от която на 7 октомври 2001 година президентът Джордж Буш обяви началото на инвазията в Афганистан. Според мнозина това е съзнателно подбран символичен жест от страна на Байдън, целящ да покаже решимостта му да сложи край на проточилият се конфликт.