Войната между Русия и Украйна е навлязла в патова ситуация: „Нито една страна не може да спечели“. Това казва високопоставен служител на НАТО пред NBC.

Близо едномесечната руска война в Украйна е на ръба да влезе в безизходица, каза високопоставен служител на разузнаването на НАТО. Украинските сили пречат на Русия да постигне напредък, но руският президент Владимир Путин не показва желание да отстъпи.

„Ако не сме в патова ситуация, бързо се приближаваме до такава“, каза служителят на НАТО, който пожела анонимност, за да коментира ситуацията откровено. „Реалността е, че нито една от страните няма превъзходство над другата”.

Беларус, близък съюзник на Русия, може скоро сама да атакува Украйна. Минск се готви да позволи на Русия да постави ядрени оръжия на беларуска земя, каза служителят. Беларус вече позволи на руските военни да използват територията ѝ, за да нахлуят в Украйна.

Американският президент Джо Байдън също смята, че Русия е по-близо до използването на химическо или биологично оръжие.Според него Владимир Путин е притиснат в ъгъла заради начина, по който се развива войната в Украйна.

„Той е притиснат до стената. Сега говорим за нови операции под фалшив флаг, които подготвя. Той казва, че ние, американците, имаме биологично и химическо оръжие в Европа. Което просто не е вярно. Освен това казва, че украинците имат такова оръжие. Това е ясен знак, че той обмисля употребата и на двата вида такива оръжия. Той вече е използвал химическо оръжие в миналото и трябва да внимаваме какво идва. Той знае, че ще има сериозни последици, но заплахата е реална”, предупреждава Байдън.

Още от миналата седмица американците предупреждават, че има опасност Русия да прибегне до употребата на оръжия за масово поразяване. Както преди да започне войната, когато американското разузнаване изнесе данни, че руснаците ще нападнат Украйна, сега разузнавачите им казват, че Русия се подготвя да използва бойни отровни вещества.