След ареста на Джулиан Асандж - вълна от реакции в социалните мрежи. Знаменитости в Twitter изразиха своето възмущение около задържането на създателя на сайта за разкрития WikiLeaks.

По повод насилственото извеждане на Асандж от посолството на Еквадор в Лондон изказване имаше и от Едуърд Сноудън, който обяви случващото се за "тежък удар по свободата на словото" и нещо, което ще остане като черно петно в историята на пресата.

Сноудън написа в личния си профил, че самата ООН обяви заповедта за задържането на Асандж като произвол и нарушение на човешките права и акцентира, че неколкократно от международната организация са призовали за неговото освобождаване.

Едуърд Сноудън в момента живее в Русия. Припомняме, че той също беше главно лице в скандал, в който бяха замесени и тайните служби на САЩ.

Миналата седмица в личния си профил в Twitter от WikiLeaks обявиха, че еквадорското посолство, в което Асандж се укриваше в продължение на 7 години, е решило да изгони австралийския журналист и заяви, че повече няма да му дава убежище.

От Еквадор, обаче, отрекоха подобни твърдения и дълго време отказваха коментар. Според WikiLeaks посолството тясно е работило със полицейските служби във Великобритания, с които са се споразумяли Асандж да бъде задържан.

Днес арестът е факт, а журналистът беше изведен със сила от посолството на Еквадор.

Според президента на страната Ленин Морено, цитиран от "Франс прес" Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която той може да бъде подложен на “изтезания или смъртно наказание” и е поискал гарант за това от Великобритания.

"Британското правителство писмено потвърди, че ще изпълни това изискване", каза Морено.

Значи все пак споразумение е имало, както обявиха от WikiLeaks миналата седмица, които се позоваха на свой високопоставен източник в Еквадор.

Морено по-рано написа, че Еквадор е в рамките на неговите "суверенни права" да оттегли убежището на Асандж "заради многократно нарушаване на международните конвенции и протокола за съвместно пребиваване".

WikiLeaks: Асандж ще бъде екстрадиран от посолството на Еквадор. Споразумели се с ВеликобританияДжулиан Асандж ще бъде изгонен от посолството, след като се укрива там в продължение на 8 години

Арестуваха Асанж в Лондон, отива на съдЕквадор отказа повече да дава убежище нв създателя на Уикилийкс