Създателят на сайта за разкрития "Уикилийкс" (Wikileaks) Джулиан Асанж бе арестуван днес от британската полиция. Силите на реда са били поканени в еквадорското посолство в Лондон, където 47-годишният австралиец живее от 2012 г. Новината бе потвърдена от британския вътрешен министър Саджид Джавид, който заяви, че Асанж ще бъде изправен пред съд

Еквадорската държава е оттеглила убежището, което бе дала на Асанж преди. Президентът Ленин Морено заяви, че това е направено заради многократни нарушения на международното право и че е получил гаранции, че Асанж няма да бъде екстрадиран в държава, където го застрашава смъртно наказание. (В Швеция, която години наред искаше да разпита мъжа, такова няма, но в САЩ - да.)

Формалната причина за ареста е, че Асанж е отказал да се яви пред британски съд през 2012 г. Той ще остане в ареста, преди да бъде изправен пред съда възможно най-бързо, съобщи лондонската полиция. Говорител на Кремъл изрази надежда, че правата на Асанж няма да бъдат нарушени.

Отношенията на Асанж с Еквадор се обтегнаха, откакто страната го обвини, че разпространява информация за личния живот на президента Морено. Вчера "Уикилийкс" съобщи, че Асанж е шпиониран и видео, аудио, снимки, документи и дори медицинска информация има в ръцете на група хора в Испания, които заплашват да публикуват данните, ако не получат 3 млн. евро.

Асанж живее в посолството вече седма година, за да избегне екстрадиция в Швеция, където го очакваха разпити по дело за сексуално насилие. Разследването бе прекратено, но основателят на "Уикилийкс" се бои, че Великобритания може да го екстрадира в САЩ, където също го очакват дела заради дейността на организацията му. Тя публикува стотици хиляди поверителни дипломатически документи, включително за войните в Афганистан и Ирак.