Джулиан Асандж ще бъде изгонен от посолството на Еквадор в Лондон "от броени часове до броени дни". Това написаха в личния си профил в Twitter от WikiLeaks, които се позовават на своя информация от високопоставен източник в Еквадор.

Преди минути от сайта обясниха, че еквадорското посолство се е споразумяло с Великобритания публицистът Асандж да бъде арестуван.

От Associated Press съобщават, че от Еквадор обясняват, че подобно решение няма и публикациите в Twitter от страна на WikiLeaks са неверни и техният "източник" е излъгал. 

Припомняме, че след избухването на скандала с WikiLeaks австралиецът Джулиан Асандж се укри в посолството на страната в Лондон преди 8 години. През 2012 той потърси убежище, след като съдът го призна за виновен в сексуално посегателство и постанови, че австралиецът трябва да бъде екстрадиран в Швеция.

Швеция се отстрани от случая през 2017 година, но въпреки това Джулиан Асандж реши да остане под покрива на посолството след обвиненията в шпионаж и публикуването на строгосекретни правителствени документи на САЩ.

Отвъд океана настояват за “главата” на Асандж след като сайтът му WikiLeaks се добра до документация, касаеща военните действия в Ирак и Афганистан, припомнят от Euronews.

През 2010 година от уебсайтът публикуваха и кадри от Ирак, на които се вижда как американски войници стрелят по цивилни граждани. Същата година Великобритания тръгна по петите на Асандж и поиска неговата екстрадиция.

Твърденията са, че посолството на Еквадор мотивира решението си за екстрадиция на Асандж с така наречените INAPapers, които предизвикаха офшорен скандал.

Министърът на външните работи на страната отказва да коментира твърденията, че Асандж ще бъде екстрадиран, съобщават от CNN.

Мълчи и лондонската полиция, които отказват да потвърдят дали са знаели за споразумението между Великобритания и Еквадор.